Vaš Doktor

Uravnoteženom prehranom do boljeg imuniteta

Uravnoteženom prehranom do boljeg imuniteta
Većina nas je svjesna da pad imuniteta može predstavljati veliki problem našem zdravlju i sveopćem stanju našeg organizma. Isto tako, sa svih strana mediji nas bombardiraju s različitim pripravcima za jačanje organizma i imuniteta, koje u principu i ne bismo trebali, da je naša prehrana redovita i da sadržava sve tvari koje su organizmu potrebne kako bi se borilo protiv različitih prehlada, gripa, viroza, ali i ozbiljnih problema, kao što je razvoj malignih stanica.

Zbog različitih utjecaja kojima je naše tijelo okruženo, životnog stila, prehrane, stresa i drugih psihičkih poremećaja, naše tijelo gubi moć obrane.
Pravilno i ravnomjerno unošenje minerala, vitamina, ugljikohidrata, esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina može stvoriti taj potreban balans u tijelu.

Ono što liječnici uz pravilnu prehranu definitivno preporučaju je unos povećane količine vitamina C, te biljke Ehinacea, koju možete kupiti u obliku kapsula ili nekih drugih pripravaka. Bilo koji drugi vitaminski pripravak sigurno će isto biti od pomoći, no pazite na njihovu kvalitetu. One kvalitetnije možete kupiti u ljekarnama, rijetko u trgovinama s prehrambenim proizvodima.
Cink je također, jedan od sastojaka koji se ne smije zaboraviti. Njega je nabolje unositi s namirnicama, ali ukoliko to nije moguće, koristite već gotove pripravke.

Voda i odmor

Iako, je unos već gotovih preparata koji poboljšavaju imunitet mnogo jednostavnija od pravilne prehrane, ovo potonje je mnogo bolje što ste tiče dugotrajnog efekta.
Ono što smo već spomenuli je važnost ravnoteže cjelokupnog organizma koju je jedino moguće postići pravilnom prehranom.
Prvo pravilo ravnoteže je da jedete što više manjih obroka i u što pravilnijom razmaku. Najvažniji razlog tome je da ne smije dolaziti do velikih promjena razine glukoze u krvi. Ukoliko se događa nagli pad i onda rast razine, to izaziva stres u već ionako oslabljenom organizmu.
Drugo pravilo je da unosite dovoljne količine tekućine u organizam, bilo da se radilo upravo samo o vodi ili primjerice čajevima na biljnoj bazi, nikako umjetnim sokovima, posebno gaziranim pićima. Povećajte količinu unosa tekućine od one standardne za litru i pol.  
Treće pravilo je pravilna probava. Naravno, ona je direktno povezana sa zdravom prehranom, te s time i s unosom hrane i tekućine u organizam.
Četvrto pravilo je odmoran organizam. Njegova premorenost može uvelike utjecati na pad imunološkog sustava. No, da ne duljimo u kratkim crtama ćemo vam predstaviti namirnice koje svakako nastojte uzimati ukoliko želite ojačati imunitet.

Namirnice za zdravlje

Kopriva – nevjerojatno, ali istinito, kopriva sadrži veće količine vitamina C nego limun ili naranča. Uz to sadrži velike količine željeza te kalcija. Priprema se poput špinata ili blitve, te na juhu.

Med – ne treba posebno objašnjavati njegova nevjerojatna svojstva. Za imunitet najbolji je med stolisnika, kadulje, lavande, vrijeska i kestena (neka od tih kombinacija).

Sušeno voće - sušene šljive, smokve, jabuke, marelice, banane, grožđice. Predstavljaju riznicu visokovrijednih minerala i pojedinih vitamina, posebice vitamina iz B-skupine.

Krumpir – izvor ugljikohidrata, škroba, proteina, vitamina C, B1, B2, E, folne kiseline i magnezija.

Crni kruh - njegovo bogatstvo je u vlaknima, vitaminima B i E, selenu, željezu, magneziju

Crveno meso – svinjetina, sve vrste govedine, janjetina. Domaći uzgoj mnogo je kvalitetniji s obzirom na zasićene i nezasićene masne kiseline.

Banane - Glikemijski indeks za bananu iznosi 62 posto, što znači da uvelike pomaže u regulaciji razine glukoze u organizmu. Ima diuretski učinak, pomaže u razvoju probiotika, te u odbacivanju suvišne tekućine.

Kiseli kupus – sadrži velike količine vitamina C i preporuča ga se jesti dva do tri puta na tjedan.

Češnjak – antibiotsko djelovanje, antioksidacijski efekt. Jedna je od najzdravijih namirnica koje možete uzeti u obrani organizma protiv bolesti.

Peršin – visoka koncentracija vitamina C, te bogatstvo minerala: kalija, željeza, kalcija, mangana, magnezija, bakra.

Mahunarke – najzdravije su: grah, grašak, leća, slanutak, soja. Svaka od tih namirnica ima nutritivne vrijednosti koje mogu pomoći organizmu u uspostavljanju ravnoteže.

Uz ove namirnice još treba istaknuti  - sezam, sjemenke, brokula, mrkva, radič, morski plodovi, paprika, luk, kivi, agrumi, probiotici.

Smanjite konzumaciju sljedećih namirnica na najmanju moguću mjeru prilikom jačanja organizma – alkohol, kava, mast, šećer, bijelo brašno i gazirane napitke.


žena.hr
05.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Vijesti Vijesti Uravnoteženom prehranom do boljeg imuniteta