Vaš Doktor

Kako prepoznati i izliječiti upalu mjehura?

Kako prepoznati i izliječiti upalu mjehura?
Upala mjehura ili cistitis može biti jedna od najneugodnijih infekcija, s kojima ćete se susretati tijekom života. Žene su, može se reći, učestaliji kandidati za ovu vrstu infekcija, upravo zbog svoje fizionomije, iako uzroci mogu biti različiti, pa tako i posljedice, od onih manje bezazlenih do ozbiljnih problema.


Činjenica je da se cistitis treba liječiti i ne smiju se zanemarivati simptomi. Većina žena koja je upoznata s cijelom problematikom, te znaju uzrok upala mjehura, često problem liječe s čajevima i različitim prirodnim pripravcima, no ponekad oni jednostavno nisu dovoljni.

Ukoliko se pitate da li možda imate cistitis, a u biti niste niti svjesni, to je gotovo nemoguće, jer su simptomi i više nego očiti. Ipak, ključno je da na vrijeme prepoznate problem i reagirate, jer biste se u suprotnom mogli suočiti s upalom bubrega.

Neugoda i bol

Najbolje da počnemo od simptoma, koji mogu biti sasvim blagi i gotovo neprimjetni, sve do jakih i neugodnih bolova i drugih manifestacija. S obzirom da postoji veliki raspon simptoma, mi ćemo nabrojati one najučestalije, koji se javljaju u 80 posto slučajeva.

1. Pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju, posebno na samom kraju.
2. Pojačana potreba za morenjem i bol pri mokrenju
3. Krv u mokraći i/ili mutna mokraća iznimno neugodnog mirisa
4. Jaka i neprestana bol u središnjem dijelu zdjelice iznad pubične kosi
5. Povišena temperatura
6. Bolni spolni odnosi

Isto tako, potrebno je naglasiti, da se infekcija može rasplamsati u samo nekoliko sati. Primjerice, ujutro nemate nikakve simptome, a oko podneva imate već neizdržive bolove ili neke druge simptome. Ukoliko primijetite da vam se stanje rapidno pogoršava, nemojte čekati, hitno posjetite liječnika, jer vrlo su male šanse da će vam se stanje samo od sebe u skorije vrijeme poboljšati, te može doći do ozbiljnih komplikacija.

Escherichia coli

U 90 posto slučajeva, uzrok upale mjehura je bakterija Escherichia coli, koja se inače nalazi u debelom crijevu.
Kada vam jednom E. Coli uđe u mjehur i mokraćovod, vrlo ćete se je teško riješiti, pa i s antibioticima, iako nije nemoguće. Bakterije koje se nakupljaju u mjehuru, najčešće s mokraćom odlaze iz tijela, no kada se zbog nekog razloga previše razmnože, izazivaju upalu. Upravo zbog tog razloga, nemojte se suzdržavati od redovitog pražnjenja mjehura, jer vam upravo to može potencirati upalu.

Ujedno, upalu mokraćovoda mogu uzrokovati primjerice strana tijela u mokraćovodu, poput pijeska, kamenca, suženja mokraćovoda, kateteri, upale bubrega i tako dalje.

Iako, liječnici mogu vrlo lako dijagnosticirati upalu mjehura, bilo bi poželjno otkriti uzrok upale. Neka vas liječnik pošalje na mikrobiološke pretrage, gdje ćete dati uzorak urina, koji se pregleda prvenstveno test trakom, zatim se pregleda sediment urina, te se uzima urinokultura s antibiogramom.

Čajevi i antibiotici

Liječenje upale mjehura ne mora neophodno biti antibioticima. Ukoliko je upala lakša, odnosno, simptomi su podnošljivi i ne stvaraju vam veće probleme u svakodnevnom životu, možete se izliječiti bez uzimanja antibiotika. Najpoznatiji čajevi koji uvelike ublažavaju simptome upale mjehura su čaj od brusnice i Uvin H čaj. Potrebno je istaknuti da kada se odlučite za jednu od te dvije vrste čajeva, nemojte ih miješati. Naime, Uvin H ima lužnatu bazu, dok brusnice imaju kiselu bazu, što znači ako konzumirate jedne i druge sastojke, oni će se međusobno poništiti i neće biti efekta. Što se tiče odluke koji ćete od pripravaka uzeti, vrlo je jednostavna. Ukoliko više volite voćne čajeve uzmite brusnice, ako volite više biljne čajeve, uzmite Uvin H.

Naravno, ukoliko ne želite konzumirati niti jedan od ta dva pripravka, jednostavno pijte mnogo tekućine, ali to ne podrazumijeva alkohol, gazirana i hladna pića.

Nećemo vas previše zamarati s vrstama antibiotika, jer vam ih mora prepisati vaš liječnik. Nikako ih nemojte samoinicijativno uzimati, jer ukoliko ne uzmete prave antibiotike, upala vam se može zakomplicirati.
Moramo vas podsjetiti da bilo koja žena u bilo kojem trenutku može dobiti upalu mjehura. Ona se može dobiti zbog pada imuniteta, sjedenja na hladnom mjestu, izloženosti bakterijama koje uzrokuju upalu. Činjenica je da, kada ju jednom dobijete, ona će vam se s vremena na vrijeme ponavljati, gotovo bez iznimaka. Ukoliko su te upale česte, obavezno načinite sve potrebne pretrage i liječite se antibioticima, ali i prirodnim sredstvima kako biste ublažili simptome. Trudnice posebno moraju biti pažljive ukoliko dobe upalu mjehura, koja može izazvati komplikacije, pa zbog toga preporučamo da se odmah jave svom liječniku, bez odgađanja.


žena.hr
07.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
Home Vijesti Vijesti Kako prepoznati i izliječiti upalu mjehura?