Vaš Doktor

Usporite starenje

Usporite starenje
Prije svega, provođenje izvjesnih mjera treba početi još od djetinjstva. Na neke od njih treba misliti čak i za vrijeme trudnoće. Danas više nitko ne sumnja u to da hrana kojom se majka hrani za vrijeme trudnoće i okolina u kojoj ona živi utječu na budućnost djeteta.


Iz brakova zdravih roditelja, roditelja koji žive u povoljnim higijenskim uvjetima, a osobito majke, rađaju se snažnija i zdravija novorođenčad, nego iz brakova roditelja koji nemaju te uvjete. U zdravom djetinjstvu stvara se otpornost prema bolesti i starenju.

Nasljeđe također ima veliku ulogu u usporavanju procesa starenja. Zapaženo je da je u nekim obiteljima pojava dugovječnosti češća nego u drugim.

Alkoholna pića treba izbjegavati. Najbolje je ne uzimati ih nikako. Osobito ih ne treba davati djeci i mlađim osobama. Mozak, jetra, želudac, bubrezi i ostala tkiva degeneriraju se postepeno pod utjecajem alkohola i ne mogu funkcionirati normalno. Na sve te važne i osjetljive organe djeluje na sličan način i pušenje.

San je vrlo važan i neophodna fiziološka potreba čovjeka. San treba trajati onoliko vremena koliko je potrebno da se organizam odmori. Djeca, ovisno o uzrastu, trebaju spavati 9 do 10 i više sati na dan. Odraslima je potrebno 7 do 8 sati, no ima onih kojima je dovoljno i kraće spavanje.

Ljubavni, odnosno spolni odnosi su potreba svake zdrave osobe u doba spolne zrelosti. U spolnim odnosima, kao i u cijelom životu treba očuvati umjerenost.

Sport je također, itekako važan, kao na primjer: pješačenje, planinarenje, plivanje, veslanje, trčanje, atletika ili bilo koji drugi sport.

Hipokrat je za one koji žele biti uvijek zdravi i doživjeti duboku starost, propisao sljedeći recept: "Rad, hrana, piće, san i ljubav - sve pomalo."


Moje Zdravlje
07.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 52 
Home Vijesti Vijesti Usporite starenje