Vaš Doktor

Tjelovježba smanjuje nervozu za 20 posto

Tjelovježba smanjuje nervozu za 20 posto
Među kroničnim bolesnicima kojima je određen specifičan trening ublažili su se simptomi anksioznosti, poput osjećaja brige, straha i nervoze, dok je unutar skupine koja nije vježbala sve ostalo po starom. Tjeskobnost - česti pratitelj kroničnih bolesti - može imati ozbiljan utjecaj na kvalitetu života oboljelih i "ubiti" pacijentovu volju za provođenjem plana liječenja.

Dobra je vijest da redovita tjelovježba može značajno smanjiti simptome anksioznosti, piše Ordinacija.hr. Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia analizirali su rezultate 40 kliničkih ispitivanja i otkrili da su pacijenti, koji su redovito vježbali, imali 20 posto manje simptoma nervoze i tjeskobe u usporedbi s osobama koje se nisu bavile tjelovježbom.

"Naše istraživanje ide u prilog dokazima koji potvrđuju da je fizička aktivnost, poput hodanja ili dizanja utega, najbolji lijek koji stručnjaci mogu propisati svojim pacijenti kako bi im pomogli da se osjećaju manje tjeskobno," izjavio je voditelj istraživanja Matthew Herring.

I dok je uloga vježbanja u ublažavanju simptoma depresije dobro proučena, utjecaj redovite tjelovježbe na simptome anksioznosti tek se mora proučiti. Broj osoba koje žive s kroničnim medicinskim stanjima će se vjerojatno povećati kako stanovništvo stari, dodao je, i naglasio potrebu za jeftinijim i učinkovitijim tretmanima.

Sudionici istraživanja su patili od brojnih medicinskih problema, uključujući bolesti srca, multiplu sklerozu, karcinom i kroničnu bol zbog artritisa. Osobama kojima su slučajnim odabirom dodijeljene određene vježbe su imale blaže simptome anksioznosti, poput osjećaja brige, straha i nervoze, nego skupina koja nije vježbala.

Treninzi koji su trajali više od 30 minuta su bila korisniji za ublažavanje anksioznosti od treninga koji su trajali kraće od pola sata, otkrili su istraživači. Ali, začudo, programi u trajanju od tri do dvanaest tjedana su djelotvorniji kod smanjenja anksioznosti od onih koji su u trajali više od 12 tjedana.


Net.hr
12.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 32 
Home Vijesti Vijesti Tjelovježba smanjuje nervozu za 20 posto