Vaš Doktor

Djeca i gazirana pića

Djeca i gazirana pića
Priroda nas je potaknula na uživanje pića s mjehurićima. Odmoriti tijelo u kadi prepunoj mineralne vode oko koje se šire razni mirisi ili piti vodu koja pecka i žari po nepcu obećavajući zdravlje i dobru formu? Upravo su prirodni izvori mineralnih voda oduvijek plijenili pozornost svojim okusom, mirisom i dobrim djelovanjem na čovjeka.

Nada i vjerovanje u oporavak stvorili su naviku konzumiranja voda koje su prirodno gazirane, ali najčešće ne baš ugodne za piće. Stoga su se tehnolozi dosjetili i ponudili piće koje je oslobođeno prirodne gorčine i dodatno "ušminkano" aromama dopadljivim našim čulima.


Što odabrati?

Djeca (kao i odrasli) često piju premalo tekućine. Znojenjem naše tijelo gubi važne minerale i elektrolite. Gubitkom 10 posto tjelesne tekućine smanjuje se učinkovitost organizma za 50 posto. Upravo je zato iznimno važno svakoga dana konzumirati dovoljno tekućine.
Najbolji izvor tekućine svakako je obična voda. No, kako su djeca - djeca te u napicima vole sve što je slatko, obojeno i s mjehurićima, u slučaju da im to strogo zabranimo, ona će zasigurno naći način da ih negdje potajno uzimaju.

I zato kao roditelji budimo mudri te im dopustimo povremeno "griješiti", ali uz naglasak na povremeno. S većom djecom možemo razgovarati o svemu i upoznati ih sa sadržajem takvih napitaka. Dogovorite se s njima da se, ako se općenito trude jesti pravilno te se dovoljno kreću i fizički su aktivni, povremeno mogu zasladiti tim "zabranjenim voćem".

Slatki gazirani napitci

Lošiji izbor (koji se preporuča samo povremeno) svakako su razni slatki gazirani napici koji često sadrže i kofein.Umjereno gazirana voda light sa znatno nižim udjelom natrija savršena je podloga za pripremu gaziranih sokova u kućnoj radinosti.Riječ je o napicima izrazito visoke energetske vrijednosti koji će brzo smanjiti osjećaj gladi, a ujedno su siromašni djeci toliko potrebnim mineralima i vitaminima. Pijenjem slatkih gaziranih pića u organizam se unose tzv. prazne kalorije koje dodatno ugrožavaju populaciju ionako sklonu pretilosti.

Ako su djeca i inače sklona konzumiranju velikih količina grickalica i masnih jela u međuobrocima, na ovaj se način može ugroziti njihov pravilan rast i razvoj.Jedna limenka obojenog gaziranog pića s kofeinom znači jednak unos kofeina u dječji organizam kao i šalica crne kave. Stoga djeca koja u velikoj mjeri piju slatka gazirana pića s kofeinom imaju problema sa snom, do kasno ostaju budna, ali imaju i problema s koncentracijom pri učenju. Slatki gazirani napitak u kombinaciji sa sendvičem ili pizzom daje obrok u kojemu ima previše ugljikohidrata, i to onih s visokim glikemičnim indeksom.


Literatura: cchmc.org

MojDoktor
12.03.2010.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 32 
Home Vijesti Vijesti Djeca i gazirana pića