Vaš Doktor

Mršaviji imaju jezik osjetljiviji na masnoće

Mršaviji imaju jezik osjetljiviji na masnoće
Razlikujete slatko, slano, kiselo, gorko? Ili umami, okus hrane bogate proteinima? Za vitku liniju čini se presudnijim osjetiti i šesti okus - prepoznati masnoće, tj. hranu koja deblja. Istraživanje provedeno u Australiji na Sveučilištu Deakin pokazalo je da hrana koja deblja ima određen okus te da ga čovjek može prepoznati.

Oni koji ga mogu lakše prepoznati manje jedu masnu hranu i često su mršaviji, piše Večernji list. Naš jezik, dosad se smatralo, može prepoznati pet okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima). No, istraživanje je pokazalo da čovjek okusom može prepoznati i hranu koja sadrži masnoće, odnosno koja deblja. Ova se hrana prepoznaje po svom kemijskom sastavu, a ne teksturi.

"Masnoća ima vrlo ugodan okus u ustima, ali čini se da potiče nešto u usnoj šupljini neovisno o svojoj teksturi," kaže Russell Keast koji je predvodio istraživanje. Između ostalog, tijekom istraživanja dobrovoljci su kušali različitu, uobičajenu hranu koja sadrži masne kiseline, pomiješanu s nemasnim mlijekom koje je trebalo "sakriti" teksturu.

Sve u svemu, čini se kako ljudi koji su osjetljiviji na okus masti posjeduju i mehanizam koji im govori kad bi trebali prestati jesti.


Net.hr
13.03.2010.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 24 
Home Vijesti Vijesti Mršaviji imaju jezik osjetljiviji na masnoće