Vaš Doktor

Genitalni herpes i dalje najčešća spolna bolest

Genitalni herpes i dalje najčešća spolna bolest
Genitalni herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom (HSV). Spada u najraširenije spolno prenosive bolesti na svijetu. Dva su tipa HSV-a i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. HSV tip 1 uglavnom pogađa usnice gdje uzrokuje promjene u obliku mjehura i kasnije ranica, a isto tako može zaraziti genitalno područje.

HSV tip 2 je uobičajeni uzročnik genitalnog herpesa, ali isto tako može zahvatiti i područje usta tijekom oralnog seksa. Američki istraživači tvrde kako je 19 milijuna osoba zaraženo herpes simplex virusom tipa 2, koji uzrokuje najviše slučajeva genitalnog herpesa. Između 2005. i 2008. godine, zaraženo je 16 posto Amerikanaca. Rizik dobivanja ove spolno prenosive bolesti raste s dobi i brojem seksualnih partnera. Genitalni herpes je prisutan kod 1,4 posto tinejdžera, dok je populacija u 40-ima izložena riziku od 26,1 posto.

Istraživanja su također pokazala kako su osobe s genitalnim herpesom dva do tri puta sklonije zarazi virusom HIV-a, s obzirom da imunološki odgovori na mjestu gdje se stvaraju ranice herpesa mogu djelovati kao meta za infekciju HIV-a, čak i onda kada su čirevi zaliječeni. Liječnici upozoravaju skupinu osoba s obje bolesti da maksimalno koriste zaštitu pri svakom spolnom odnosu, što uključuje i oralni seks.

Najveći problem kod genitalnog herpesa je taj što osoba najčešće nije svjesna kako je zaražena. Žene u pravilu simptome genitalnog herpesa pobrkaju s gljivičnom upalom (osjećaj peckanja i svrbež u genitalnom području).

“S obzirom na sve što znamo o prevenciji, dijagnozi i liječenju spolno prenosivih bolesti, neprihvatljivo je da su one danas toliko proširene u javnosti» izjavio je doktor John M. Douglas, direktor Odsjeka za prevenciju spolno prenosivih bolesti američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju.
Dok ne postoji lijek za genitalni herpes, koriste se antivirusni lijekovi za ublažavanje simptoma.

Tijekom aktivne faze infekcije, liječnici preporučuju određene mjere kako bi se ubrzao oporavak i spriječilo širenje bolesti:

* Ne dirajte kožne promjene
* Inficirana područja redovito čistite i držite suhima
* Temeljito perite ruke nakon diranja kože s promjenama
* Izbjegavajte spolne odnose dok kožne promjene ne zarastu u potpunosti.


Ordinacija.hr
14.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Vijesti Vijesti Genitalni herpes i dalje najčešća spolna bolest