Vaš Doktor

Rajčica pomaže pri mršavljenju

Rajčica pomaže pri mršavljenju
Znanstvenici s britanskog sveučilišta Reading University primijetili su da su se testirani dobrovoljci osjećali sitijima ako su pojeli sendvič od sirnog namaza s dodatkom rajčice nego isti sendvič s dodatkom mrkve. Znanstvenici su napravili sendviče od običnog kruha te kruha s dodatkom rajčice ili mrkve.

Dr. Julie Lovergrove, jedna od sudionica istraživanja, rekla je izaslanicima na konferenciji o prehrani održanoj u Velikoj Britaniji da se u provedenom istraživanju pokazalo da je kruh obogaćen rajčicom najzasitniji. „Ovo je bilo malo istraživanje i ne možemo još sa sigurnošću tvrditi koji je ključni sastojak rajčice odgovoran za takav učinak, no rezultati istraživanja statistički su važni“, rekla je. Već se otprije znalo da je rajčica zdrava zahvaljujući sastojku nazvanom likopen.

Likopen, koji rajčici daje prepoznatljivu svijetlocrvenu boju, nalazi se i u ostalom crvenom voću i povrću, a smatra se da smanjuje rizik za razvoj raka ako se uzima u velikim količinama, no dokazi za to su još dvojaki.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr. med.
15.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 166 
Home Vijesti Vijesti Rajčica pomaže pri mršavljenju