Vaš Doktor

Zašto psihopati ne osjećaju strah?

Zašto psihopati ne osjećaju strah?
Ponašaju li se psihopati psihopatski jer imaju manjak straha i suosjećanja ili je uzrok njihova ponašanja suvišak nekih drugih osobina? Novo istraživanje ukazuje da je uzrok poremećaja upravo iznimno silna želja za nagradom. Mozak psihopata uvijek traži nagradu i to po bilo koju cijenu, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Vanderbilt.

Znanstvenici su tako otkrili ulogu sistema nagrade u mozgu psihopata i otvorili novo područje za istraživanje ovakvog ponašanja. "Naša studija podcrtava ulogu neurološkog istraživanja i može nam pomoći da ustanovimo nove načine intervencije prije nego dođe do antisocijalnog ponašanja," rekao je dr. Francis S. Collins direktor američkog National Institutes of Health.

"O psihopatima se često govori kao o hladnokrvnim kriminalcima koji uzimaju ono što žele i ne razmišljaju o posljedicama. Mi smo ustanovili da hiper-reaktivni sistem nagrađivanja putem dopamina može biti temelj za neke od najproblematičnijih oblika ponašanja kod psihopata, poput nasilnih zlodjela, recidivizma i zloupotrebe narkotika," rekao je Joshua Buckholtz voditelj istraživanja.

Prijašnja istraživanja pokazala su da psihopati ne osjećaju strah, suosjećanje i vještine potrebne za društveni život. No novo istraživanje usredotočilo se na ono čega imaju i previše - impulzivnost, povećanu želju za nagradom i volju za rizikom.

"Već duže se istraživanja koncentriraju na nedostatak brige zbog kazne i nedostatak straha no ove osobine nisu posebno dobar pokazatelj nasilnog i kriminalnog ponašanja," kaže prof. psihologije i psihijatrije David Zald, koautor istraživanja. "Naši podaci ukazuju da se nešto zbiva na drugoj strani spektra. Ovi pojedinci čini se, imaju tako snažnu želju za nagradom - mrkvom - da to nadvladava osjećaj rizika i brige oko batine," dodao je.

Kako bi istražili vezu između dopamina i psihopatije istraživači su koristili skeniranje mozga PET i fMRI tehnologijom koja pokazuje ispuštanje dopamina.

Pokazalo se da je kod pojedinaca s izraženim psihopatskim osobinama, područje mozga povezano s nagradom i dopaminom, bile daleko aktivnije dok su očekivali novčanu nagradu nego kod bilo kojih drugih učesnika ispitivanja.

"Moguće je da zbog ove pretjerane reakcije izlučivanja dopamina, kad se jednom usmjere na dobivanje nagrade, psihopati ne mogu promijeniti pažnju dok ne dobiju ono što žele," kaže Buckholtz.

Prof Zald je dodao:"Nije stvar da oni samo ne mare za potencijalnu prijetnju, nego da im iščekivanje ili motivacija zbog nagrade nadvlada sve druge brige."

Želja za nagradom nadvlada sve druge osjećaje:
Pokazalo se da je kod pojedinaca s izraženim psihopatskim osobinama, područje mozga povezano s nagradom i dopaminom, bile daleko aktivnije dok su očekivali novčanu nagradu nego kod bilo kojih drugih učesnika ispitivanja.


Net.hr
16.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 150 
Home Vijesti Vijesti Zašto psihopati ne osjećaju strah?