Vaš Doktor

Četvrtina žrtava moždanog udara premine u roku jedne godine

Četvrtina žrtava moždanog udara premine u roku jedne godine
Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako svaka četvrta osoba koja doživi moždani udar umire u roku godinu dana od bilo kojeg uzroka, a 8% će ih ubrzo nakon prvog imati i drugi moždani udar. Uočeni rizici su bili dodatno povećani kod osoba starije životne dobi, posebno kod onih koji su patile od kroničnih bolesti, objavio je časopis Neurology.

Istraživači s Medical University of South Carolina svoje nalaze temelje na podacima prikupljenima od 10399 pacijenata prosječne dobi 69 godina. Utvrđeno je i kako je gotovo 50% ispitanika preminulo u četiri godine nakon prvog moždanog udara, ili su u tom periodu imali još jedan moždani udar.

Kod sudionika istraživanja je zabilježeno i 14%-tno povećanje rizika za srčani udar na svakih 10 dodatnih godina života.

Moždani udar je treći najčešći uzrok smrti u SAD, a faktori rizika uključuju bolesti srca, povišeni krvni tlak, dijabetes i pušenje.

Procjenjuje se kako će financijski troškovi povezani s liječenjem i posljedicama moždanog udara ove godine u SAD narasti na 74 milijarde dolara.


PLIVAzdravlje/ Reuters
16.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 167 
Home Vijesti Vijesti Četvrtina žrtava moždanog udara premine u roku jedne godine