Vaš Doktor

Zločesta djeca i kronična bol

Zločesta djeca i kronična bol
Znanstvenici su otkrili da djeca koja se loše ponašaju tijekom djetinjstva imaju veću vjerojatnost da kasnije u životu osjećaju kroničnu bol. Istraživači sa sveučilišta u britanskom gradu Aberdeenu proučili su 18.558 djece rođene 1958. u Škotskoj, Engleskoj ili Walesu, kao i 920 djece rođene negdje van Velike Britanije, ali koja su se doselila u Veliku Britaniju prije dobi od 16 godina.

Djecu se pratilo od rođenja pa sve do sada, a cilj je bio proučiti vezu između različitih događaja u djetinjstvu i problema sa kroničnom boli kasnije u životu. Autori ovog istraživanja otkrili su da djeca koja su imala ozbiljne poremećaje ponašanja imaju dvostruko veću vjerojatnost da će do 45. godine života osjećati kroničnu bol svuda po tijelu u odnosu na djecu koja nisu imala problema sa ponašanjem.

Dr. Dong Pang, epidemiolog sa spomenutog sveučilišta i autor ovog istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Rheumatology, komentirao je: „Do sada nismo znali da li loše ponašanje u djetinjstvu može dugoročno biti pokazatelj kronične boli u odrasloj dobi. Naše istraživanje pokazalo je da može.“

Kronična bol razvija se postupno, traje danima, mjesecima, pa čak i godinama, a teško se može odrediti odakle potječe.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
17.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Vijesti Vijesti Zločesta djeca i kronična bol