Vaš Doktor

Pilula za 'jutro poslije' ne smanjuje broj trudnoća

Pilula za 'jutro poslije' ne smanjuje broj trudnoća
Širenje pilula za 'jutro poslije' uopće nije utjecalo na broj trudnoća kod tinejdžerki, tvrde britanski znanstvenici ističući da je državna strategija koja je uvela ove pilule i u školu potpuno neučinkovita. Korištenje ove naknadne kontracepcije u šest se godina udvostručila no najnoviji podaci pokazuju da se nije smanjio broj začeća i seksualno prenosivih bolesti.

Istraživanje su proveli u britanskoj Cochrane Library Review želeći istaknuti svoje sumnje u državnu potporu kontracepcije za 'jutro poslije' u sklopu britanske strategije za smanjenje tinejdžerskih trudnoća. Ministri su se nadali da će laka dostupnost pilule za 'jutro poslije' u ljekarnama, pa čak i školama, dovesti do smanjenja tinejdžerskih trudnoća i abortusa. No, 1996. godine, 6% žena koje su zatražile abortus prije su koristile pilule za 'jutro poslije'. Do 2002. ova se brojka udvostručila na 12 posto.

Istraživači su zaključili da djevojke koje unaprijed imaju pilule za 'jutro poslije' imaju jednake šanse da zatrudne kao i one koje nemaju pristup ovoj vrsti kontracepcije.

Jedno drugo istraživanje koje se temelji na 11 pojedinačnih studija s gotovo 8.000 žena u SAD-u, Indiji, Kini i Švedskoj pokazalo je da dostupnost ovih pilula ne dovodi do većeg promiskuiteta, što je, također, bila zamjerka ovom načinu kontracepcije.
net.hr
18.03.2010.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 67 
Home Vijesti Vijesti Pilula za 'jutro poslije' ne smanjuje broj trudnoća