Vaš Doktor

Muška privlačnost ovisi o količini bacila

Muška privlačnost ovisi o količini bacila
Prije nego posegnu za parfemom ili utezima, muškarcima bi bolji pokazatelj seksipilnosti među ženama mogla biti statistika zdravstvenog sustava društva u kojem žive. Što bolesti više haraju mišići su cjenjeniji. Novo istraživanje pokazuje da žene koje žive u zemljama s najgorim statističkim podacima o bolestima i zarazama daleko češće 'padaju' na mišićave muškarce nego na njihove nježne suparnike.

Psiholozi sa škotskog sveučilišta Aberdeen testirali su teoriju da je mišićavost znak genetskog zdravlja muškarca. Tim je regrutirao više od 4.500 žena u ranim 20-ima iz 30 zemalja - sve su bile bijele rase i žive od Rumunjske i Rusije do Kanade i SAD-a - i ispitivao ih putem interneta.

Među ponuđenim fotografijama muškaraca koje su žene trebale ocijeniti 20 je pripadalo onima četvrtaste brade i mišićavijeg tijela, a ostatak onima uske vilice i nježnije građe.

Popularnost 'macho' muškaraca bila je vrlo izražena u zemljama čiji je nacionalni indeks zdravlja nizak. Nacionalni indeks zdravlja odredila je Svjetska zdravstvena organizacija, a izračunava se na osnovu podataka o smrtnosti, očekivanoj životnoj dobi i raširenim bolestima.

"Naša pretpostavka se pokazala točnom. Žene iz zemalja s lošijim zdravstvenim indeksom preferirale su mišićave muškarce," rekla je voditeljica istraživanja Lisa DeBruine told AFP.

Tijekom prijašnjeg istraživanja DeBruine je ustanovila da žene koje se lako zgade izvorom zaraze kao što su otvorene rane na tijelu muškarca također češće biraju mišićave tipove.

Pa ipak 'macho' izgled je tek dio kompleksne jednadžbe privlačnosti. Jer iako će biti češće privučene muškarcem s kojim bi s genetskog stajališta mogle imati zdraviju djecu on nije osoba koju bi radije izabrale za njihov odgoj, a to je jednako kod svih žena.

"Zaista, postoje uvjerljivi dokazi da muškarcima 'macho' izgleda žene pripisuju antisocijalne osobine i ponašanje poput neiskrenosti i nepouzdanosti te loših roditeljskih sposobnosti," piše u studiji objavljenoj u Proceedings of the Royal Society B.

Osim toga menstrualni ciklus igra svoju ulogu jer su u najplodnijim danima žene sklonije mišićavim muškarcima.


net.hr
18.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 
Home Vijesti Vijesti Muška privlačnost ovisi o količini bacila