Vaš Doktor

Kineska medicina ne pomaže

Kineska medicina ne pomaže
Stručnjaci tvrde da ne postoje pouzdani dokazi da akupunktura ili kineski biljna medicina mogu povećati vjerojatnost da će postupak umjetne oplodnje biti uspješan. U novim smjernicama koje je objavilo Britanska udruga koje se bavi problemima plodnosti stoji da bi pacijenti trebali biti svjesni nedostatka dokaza prije no što se upuste u postupke tradicionalne kineske medicine.

Smjernice, objavljene u stručnom časopisu Human Fertility, temelje se na podrobnoj analizi prijašnjih istraživanja provedenih na temu dvije ranije navedene terapijske mogućnosti. Ukupno je analizirano 14 provedenih ispitivanja akupunkture, te se pokazalo da postupak ne utječe na postotak živorođene djece, postotak uspješnih oplodnji ili na postotak pobačaja.

Stručnjaci koji su proveli ovu analizu zaključili su da ne postoje dokazi da akupnktura može koristiti ili štetiti pacijentima koji je koriste prilikom postupka umjetne oplodnje.

Istakli su i da do sada nije provedeno pouzdano kliničko ispitivanje koje bi proučilo utjecaj kineske herbalne medicine na plodnost, zbog čega su zaključili da ne postoje dokazi koji bi podržali upotrebu ovakva načina liječenja.

No, u Britanskom društvu za akupunkturu branili su ove postupke tvrdnjama da pomažu „povećanjem protoka krvi u reproduktivnim organima, balansiranjem razine hormona, regulacijom menstrualnog ciklusa, a pomažu i u formiranju unutrašnjeg sloja maternice, te poboljšavaju kvalitetu otpuštenih jajnih stanica“.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
18.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 38 
Home Vijesti Vijesti Kineska medicina ne pomaže