Vaš Doktor

Novi lijek za kolesterol

Novi lijek za kolesterol
Novo istraživanje pokazalo je da lijek koji oponaša hormone štitnjače može sniziti razinu kolesterola u krvi bez nuspojava kakve imaju statini, lijekovi koji se uobičajeno koriste za snižavanje kolesterola u krvi. Novo multicentrično ispitivanje pokazalo je da novi lijek imena eprotirom može sniziti razinu kolesterola kod pacijenata koji su već uzimali statine.
Analiza 168 pacijenata iz Švedske i Norveške pokazala je da su oni pacijenti koji su uzimali dozu od 100mg eprotiroma tijekom 12 tjedana snizili razinu LDL kolesterola u krvi za 32%, dok se kod pacijenata koji su uzimali placebo razina kolesterola snizila za samo 6,5%. Otkriće ovog ispitivanja objavljeno je u stručnom časopisu New England Journal of Medicine.

Voditelj istraživanja dr. Paul Ladenson, profesor endokrinologije i metabolizma na poznatom američkom sveučilištu John Hopkins, komentirao je: „Ovaj lijek predstavlja novu skupinu lijekova koji bi mogli pružati nadu ljudima koji su pod rizikom za kardiovaskularne bolesti, a kod kojih se lipidni profil ne drži pod kontrolom statinima, i možda četvrtini onih ljudi koji su probali koristiti statine, ali ne mogu podnijeti nuspojave“.

Kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za razvoj ateroskleroze i drugih bolesti srca i krvnih žila, a dijeli se na LDL ili „loši kolesterol“ i HDL ili „dobar kolesterol“.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
18.03.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 
Home Vijesti Vijesti Novi lijek za kolesterol