Vaš Doktor

Nova terapija za epilepsiju

Nova terapija za epilepsiju
Novo istraživanje pokazalo je da bi ljudima koji boluju od epilepsije i ne odgovaraju dobro na standardnu terapiju mogla pomoći duboka stimulacija mozga. Znanstvenici sa poznatog američkog sveučilišta Stanford University već su ranije pokazali da pacijenti sa refraktornom parcijalnom i sekundarno generaliziranom epilepsijom nakon provođenja spomenutog postupka imaju manje napadaja.

U najnovijem istraživanju otkrili su da su pozitivni učinci postupka još izraženiji i da pacijenti u prosjeku imaju 56% manje napada dvije godine nakon što su bili podvrgnuti postupku.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Epilepsia sudjelovalo je 110 pacijenata koji su šest mjeseci prije istraživanja imali djelomične napadaje i koji nisu odgovorili na najmanje tri standardno upotrebljavana lijeka.

Voditelj ovog istraživanja, dr. Robert Fisher, direktor Centra za epilepsiju na spomenutom sveučilištu, izjavio je da je duboka stimulacija mozga „obećavajuća“ terapija epilepsije.

„Sam postupak duboke stimulacije mozga invazivni je postupak koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Dodatno kliničko znanje pomoglo bi prilikom određivanja najboljih kandidata za ovakvu terapiju i prilikom utvrđivanja idealnih parametra za stimulaciju“, zaključio je na kraju prof. Fisher.

Smatra se da je epilepsija jedna od najčešćih neuroloških bolesti od koje boluje oko 1% populacije, a 8% ljudi ima barem jedan epileptički napadaj tijekom života.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
25.03.2010.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Vijesti Vijesti Nova terapija za epilepsiju