Vaš Doktor

Riječi mogu izazvati psihičku bol

Riječi mogu izazvati psihičku bol
Upozorenja koja bi trebala djelovati smirujuće ili čak spriječiti bol mogu imati potpuno suprotan učinak, javlja Daily Telegraph. Rečenice, koje možemo čuti kod liječnika kao 'ovo bi moglo malo boljeti', zapravo dovode do još veće nelagode. Znanstvenici su došli do zaključka da neke riječi, koje su povezane s boli kao 'mukotrpno' ili 'bolno', potiču dio mozga koji je odgovoran za bol .

Čak i kada bol tijelu u stvarnosti nije ni nanesena. Djeca i odrasli se jednako odazivaju na te riječi. Prema mišljenju znanstvenika sa sveučilišta Jena u Njemačkoj, radi se o evolucijskoj reakciji na moguću bol koju bi mogli doživjeti u budućnosti. Znanstvenici su proučavali i učinak riječi kao što su 'strašan' i 'odvratan'. No, mozak na njih nije isto reagirao kao i na riječi vezane uz bol. Autori istraživanja tvrde da ako 'bolesnici s kroničnim bolestima moraju govoriti o svojoj boli, oni ju na taj način samo pojačavaju.'

Profesor Thomas Weiss, voditelj istraživanja, kaže: 'Dovoljno je zamisliti iglu kako bi se aktivirala bol'. 'Naši rezultati pokazuju da verbalni stimulus može imati veći učinak nego smo to do sada znali', pridodao je.


Dnevnik.hr
06.04.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 38 
Home Vijesti Vijesti Riječi mogu izazvati psihičku bol