Vaš Doktor

Što više kukamo to snažnije osjećamo bol

Što više kukamo to snažnije osjećamo bol
Već i sam spomen boli aktivira centre u mozgu koji su za nju zaduženi, pokazalo je novo njemačko istraživanje. Zato ne pričajte o boli jer ju riječi poput muči, mori i iscrpljuje, samo pojačavaju. Izrazi i riječi, kao na primjer "muči me" ili "iscrpljuje me", stimuliraju područje mozga zaduženo za bol i to čak i u situacijama kada osobu ništa ne boli, piše Metro-portal.hr.

Znanstvenici s njemačkog sveučilišta Jena gdje je studija provedena tvrde da i sam razgovor o boli može pojačati intenzitet fizičke boli koju osoba osjeća. "Razgovori mogu intenzivirati aktivnosti u određenom dijelu mozga, a time se povećava osjećaj boli", pojasnila je Maria Richter, jedna od znanstvenica koja je sudjelovala u studiji.

Tijekom istraživanja volonterima su magnetnom rezonancom praćene reakcije na određene riječi. Pokazalo se kako ljudi na riječi kao što su muči, mori, iscrpljuje, reagiraju loše dok riječi poput strašno ili odvratno nisu imale nikakvog učinka, objavljeno je u časopisu Pain.

Profesor Thomas Weiss, autor istraživanja, ističe kako je osjećaj boli i kod djece i kod odraslih jači ako o njoj razgovaraju. "Rezultati istraživanja pokazali su da riječi aktiviraju dio mozga zadužen za bol te se samim time javlja i osjećaj boli", zaključio je Weiss.


net.hr
06.04.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Vijesti Vijesti Što više kukamo to snažnije osjećamo bol