Vaš Doktor

Ne biste vjerovali, ali voda deblja

Ne biste vjerovali, ali voda deblja
Možemo li se udebljati pijući čistu vodu? Zvuči nemoguće, ali engleski znanstvenici došli su do potvrdnog odgovora. Kemikalije koje se dodaju u procesu pročišćavanja mogu potaknuti debljanje. Zbog onečišćenja se pri obradi vode koriste razne kemijske supstance, a neke od njih mogu uzrokovati debljanje, prenose 24sata.info.

Čak i obična voda iz slavine može povećati razinu masnoće u tijelu ako su u njoj, zbog slabijeg filtriranja, još prisutne kemikalije koje kod ljudi mogu utjecati na hormonalnu neravnotežu. Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji, a podaci su uspoređeni s istraživanjima još nekoliko europskih zemalja, među ostalima Francuske i Njemačke. Ohrabruje činjenica da su štetne kemikalije bile prisutne tek u manjem broju uzoraka.

No, rješenje nije u flaširanoj vodi, jer plastika u kojoj se pohranjuje sadrži kemikaliju bisfenol-A (BPA). Riječ je zapravo o sintetskom spolnom hormonu sličnom estrogenu koji se upotrebljava u proizvodnji plastike, a koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


net.hr
06.04.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 26 
Home Vijesti Vijesti Ne biste vjerovali, ali voda deblja