Vaš Doktor

Iznenađujuće koristi stresa

Iznenađujuće koristi stresa
Službeno se možete početi radovati svom stresu. Iako bi relaksacija trebala biti... pa relaksirajuća, rješavanje stresa je nekako postalo još jedna stvar koja se pod hitno mora obaviti u našim prezaposlenim životima. Cijeli nam svijet govori kako bismo se trebali osjećati kao gubitnici jer ne znamo živjeti uravnoteženo. No stres može biti dobar. Čak odličan.

Neugodnost stresa je znak da se kvatate u koštac sa svim problemima koje imate. Stres isto tako povećava produktivnost i učinkovitost - na poslu, na fitnessu – vaše će tijelo postati snažnije ako mijenjate periode mirovanja i uzbuđenja od kojeg vam ubrzano lupa srce. Jednom kad stres dosegne određenu razinu, doduše učinkovitost pada. Previše stresa može dovesti do problema sam spavanjem, iritabilnosti i dugoročno do problema s povišenim tlakom i oslabljenim imunitetom.

Kao želite zdrav život, vaš cilj je da uravnotežite razine stresa, odnosno da ostanu u onoj poticajnoj zoni, a ne da se potpuno usporite i postanete inertni. Jer ne samo da je to dosadno, već je to klasični znak depresije. Vaš cilj je da si u život dovedete razumnu količinu izazova i uzbuđenja a opet se držite pod kontrolom da ne pretjerate kada vam život priredi nekoliko “ležećih policajaca”.  

I znajte ovo: ponekad će vas stres savladati. Veoma važan aspekt nošenja sa stresom je samoprihvaćanje – da ste svjesni sa, primjerice, pretjerujete u hrani kad ste pod stresom. Naravno da će biti dana kada ćete biti toliko frustrirani da će vam doći da se utopite u svojoj omiljenoj hrani. Ali nemojte se osuđivati zbog toga. Pokušajte napraviti sve što možete da to spriječite – meditirajte, otiđite na masažu..., a ako ne uspijete krenite dalje bez previše grižnje savjesti.

Zdrave solucije za rješavanje stresa

Pitajte druge za ono što vam treba. Morate se prestati osjećati krivo ili slabo zato što se oslanjate na druge. Zapamtite: kad pitate za pomoć, obitelji i prijateljima pokazujete da su vam potrebni.

Meditacija. Kad se spomene ova riječ neki ljudi se automatski imaju zadrške, kao da su to neke vradžbine, čarolije ili nešto jako komplicirano. A meditacija zapravo uopće nije teška. Stvarno. Kao prvo pronađite tiho i mirno mjesto gdje možete sjesti. Onda mislite na riječ, zvuk ili frazu koja za vas ima umirujuće ili neutralno značenje. Klasična mantra je “om”, no nožete probati i s “mirnoća”, “smireno plavo more” ili što god vam već odgovara. Duboko udahnite izrecite svoju mantru i izdahnite. Ponavljajte to 15 do 20 minuta. Pokušajte se koncentrirati na mantru, a ako vam misli počnu lutati bez živciranja se vratite svojoj mantri. I to je to! Možete i iskoristiti vrijeme za molitvu. Meditacija vas smiruje psihički i fizički, pomaže vam riješiti se stresa i čak snižava krvni tlak.

Duboko disanje. U mislima polako brojite do četiri dok duboko udišete. Isto tako i dok izdišete.

Zamišljanje. Zamislite se u smirenoj okolini – recimo nasred livade prepune cvijeća, na plaži ili na planini. Iskoristite sva čula kako biste potpuno uronili u svoja  maštarenja. Možete li osjetiti miris cvijeća? Jeli voda topla ili hladna na dodir...

Vodite dnevnik. Izražavanje emocija na papiru pomaže vašem zdravlju i sreći, istraživanja to potvrđuju.


žena.hr
03.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
Home Vijesti Vijesti Iznenađujuće koristi stresa