Vaš Doktor

Nova bolest: Sindrom informatičkog stresa

Nova bolest: Sindrom informatičkog stresa
Sindrom informatičkog stresa nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računalima, zbog zaraza računalnim virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili. Kvarovi na računalu, sporo pokretanje programa i ogorčenje korisnika kada moraju u pomoć pozvati informatičare izaziva sve češće 'sindrom informatičkog stresa'.

'Današnji korisnici, ovisnici o informatici, svakim su danom sve više preplavljeni tehničkim problemima i postaju sve uzrujaniji u svakodnevnom životu', navodi se u studiji koju je objavila organizacija Chief Marketing Officer Council.,koja okuplja 4.500  direktora marketinga iz 70 zemalja.

Studija je obuhvatila 1.000 računalnih korisnika iz Sjeverne Amerike u kojih je identificiran sindrom informatičkog stresa. Taj stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računalima, zbog zaraza računalnim virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili. Među ispitanicima njih 94 posto izjavilo je da računala moraju koristiti u svome poslu. Gotovo dvije trećine korisnika moralo je pozvati tehničara zbog poteškoća ili su patili od 'sindroma informatičkog stresa' u protekloj godini. 'Računala su postala toliko važna da su danas mač s dvije oštrice', ističe Murray Feingold, liječnik koji je identificirao novi sindrom.

'Kada sve dobro funkcionira, računala su sjajna. No kad nešto ne ide kako treba, odmah paničarimo i to je ono što nazivam sindromom informatičkog stresa', ističe dr. Feingold. Studija poziva stučnjake da pronađu načine kako računala učiniti manjim izvorom frustracije. Tehnološki sektor mora 'više pozornosti posvetiti stresu i bolima što ih takve frustracije izazivaju u korisnika' kako bi ih izliječio, zaključuju autori.


Dnevnik.hr/ Hina
03.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Vijesti Vijesti Nova bolest: Sindrom informatičkog stresa