Vaš Doktor

Popijte kavu – manje ćete griješiti na poslu

Popijte kavu – manje ćete griješiti na poslu
Britanski su stručnjaci analizirali podatke 13 studija koje su sagledale učinak kofeina na radnike u smjenama. Kofein im je dan u obliku kave, tableta, energetskih napitaka i hrane. U nekim je istraživanjima izvedba radnika ocijenjena zadacima koji su uključili vožnju, dok su se druga istraživanja koncentrirala na neuropsihološke testove.

Zaključak je kako kofein smanjuje greške u usporedbi s placebom ili kratkim dnevnim odmorima. Rezultati ispitanika na neuropsihološkim testovima su bili bolji, što upućuje na bolje pamćenje, pozornost, percepciju, razum i oblikovanje koncepata, tvrde istraživači.

Više od 15 posto radnika u industrijaliziranim zemljama radi u smjenama ili noćnoj smjeni, što može poremetiti prirodni bioritam. Kod poremećaja radne smjene san radnika je kratak, stoga oni mogu biti umorni i pospani na radnom mjestu. Upravo pospanost povisuje rizik nezgoda ili grešaka, bez obzira radilo se o prometnim nesrećama, greškama u radu ili ozljedama na poslu.

S druge strane, konzumacija kave se ne preporuča radnicima u noćnoj smjeni ako imaju većih poteškoća sa spavanjem. Studija kanadskih znanstvenika pokazala je kako kofein ometa san, a ova se nuspojava pogoršava kako osobe stare.

"Kofein je najrasprostranjeniji stimulant koji poništava pospanost, ali ima štetan učinak na san radnika u noćnoj smjeni koji moraju spavati za vrijeme dana – upravo kada njihov biološki sat šalje jake signale za buđenjem", objasnila je profesorica psihologije Julie Carrier sa Sveučilišta u Montrealu.

Kemijska tvar koja se nalazi u kavi, kofein, potiče središnji živčani sustav, povećava intelektualnu oštrinu, poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju (što je važno kod zadataka kao što je vožnja). Uz to šalica kave poslije obroka potiče probavu jer pojačava izlučivanje probavnih enzima i žuči.


Ordinacija.hr
K. Horvat
18.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Vijesti Vijesti Popijte kavu – manje ćete griješiti na poslu