Vaš Doktor

Maslinovo ulje treba konzumirati svaki dan

Maslinovo ulje treba konzumirati svaki dan
Hrvati ga malo koriste, a i malo proizvode u usporedbi s ostalim europskim zemljama. U Splitu se održava Tjedan maslinovog ulja na kojem se želi promovirati veća konzumacija kvalitetnih ulja. Zovu ga tekuće zlato, a  Dalmatinci ga znaju cijeniti. Nutricionisti savjetuju da ga koristimo svakodnevno. Uz to što ima jako antioksidativno djelovanje, dobro je za dijabetičare, ali i za očuvanje mladosti.

I ne samo to 'Posjeduje antitumorsko djelovanje i ubija širok spektar bakterija. Na primjer na bakteriju helikobakter pilori koja se smatra jednim od uzročnika, odnosno uzročnikom čira na želucu djeluje inhibicijski', rekla je Tea Bilušić, nutricionistkinja.

No unatoč brojnim blagodatima Hrvati ga malo koriste. 'Statistika govori tek od dvije do tri litre po glavi stanovnika. Međutim tu ulazi cijela Slavonija tako da je teško reći, jer oni ne troše ništa. Tako da mi u principu u ovim nekim regijama gdje se troši realno govorimo o pet, šest litara. Opet je to malo i opet ta ulja koja se troše, troše se uglavnom ulja iz uvoza, uglavnom ulja niže kvalitete', rekao je Leo Botteri, vlasnik oleoteke.

Dok je cijena u Europskoj uniji tri do četiri eura za litru ekstra djevičanskog maslinovog ulja u veleprodaji, kod nas nije isplativa proizvodnja za manje od deset eura po litri. Ipak ima prostora i za izvoz našeg ulja. 'Trebamo stvoriti dobro ime, vjeru da proizvodimo stvarno kvalitetno i posebno ulje od naših autohtonih sorti i na taj način možemo imati izvoz koji će biti ekskluzivan', rekao je Ante Krstulović, agronom. A treba raditi i na snižavanju cijene koja je visoka zbog manjih nasada, većinom ručne berbe i loše rezidbe koja daje manje prinose. Inače će Hrvati izgubiti utrku za plasman svog ulja u Europi.


Dnevnik.hr
18.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 20 
Home Vijesti Vijesti Maslinovo ulje treba konzumirati svaki dan