Vaš Doktor

Dodir ženske ruke potiče riskantno ponašanje

Dodir ženske ruke potiče riskantno ponašanje
Ako vas žena potapše po leđima, bili vi muškarac ili žena, osjećat ćete se sigurnije i odvažnije te poduzeti riskantnije poteze nego bi to bez njenog dodira bili spremni učiniti. Fizički kontakt, ali samo ako vas dodiruje ženska osoba, potiče financijski riskantnije ponašanje. Dodir žene sasvim je dovoljan da ljudi zaborave na oprez. To je zaključak nove studije objavljene na Psychological Science.

Naime, kad bi žena potapšala volontere uključene u istraživanje po leđima, oni bi riskirali više novca nego kad bi ona samo pričala s njima ili ako bi ih potapšao neki muškarac. Znanstvenici smatraju da je ovo posljedica načina na koji nas majke dodiruju zbog čega se bebe osjećaju sigurnijima.

Dok smo djeca majka nas često dodiruje, a ovo stvara vezu zbog koje se beba osjeća sigurnijom. Mala djeca su zbog toga odvažnija da istražuju nepoznato i njima čudne situacije. Jonathan Levav sa Sveučilišta Columbia i Jennifer J. Argo sa Sveučilišta Alberta htjeli su vidjeti što se zbiva kad bebe narastu. Ima li tjelesni kontakt jednaki efekt na spremnost riskiranja kod odraslih?

Sudionici istraživanja trebali su investirati novac ili se kockati, a znanstvenici su promatrali koliko su pri tome skloni riskiranju. Na početku su dočekani na različite načine: jedne je pozdravila žena, druge muškarac, a treće je dočekao lagani dodir po ramenu, četvrte stisak ruke, dok zadnja grupa nije doživjela fizički kontakt.

Na koncu eksperimenta trebali su popuniti formular i objasniti koliko su bili sigurni u sebe. Oni koje je po ramenu potapšala žena osjećali su se sigurnije i ponašali riskantnije nego drugi. Snažnije djelovanje imalo je tapšanje po ramenu nego stisak ruke, no oni koje je tapšao ili s kojima se rukovao muškarac nisu osjetili ni veću sigurnost niti su bili skloniji riziku.

Rezultati sugeriraju da ženski dodir djeluje na odrasle jednako kao i na bebe: Osjećaju se sigurnije i spremniji su rizičnijem ponašanju.


net.hr
18.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 46 
Home Vijesti Vijesti Dodir ženske ruke potiče riskantno ponašanje