Vaš Doktor

Sintetske leće bolje od lasera

Sintetske leće bolje od lasera
Znanstvenici tvrde da bi sintetičke leće mogle biti sigurniji način ispravljanja kratkovidnosti no što je to ispravljanje laserom. Allon Barsam, liječnik iz britanske državne bolnice za oči Moorfields Eye Hospital u Londonu, proveo je Cochrane sistematsku analizu objavljenih radova koji se bave ispitivanjem točnosti i sigurnosti obje terapijske metode.

Cochrane Collaboration neprofitna je međunarodna organizacija koja se bavi promicanje medicine zasnovane na dokazima, a članovi te organizacije na temelju objedinjavanja ranije provedenih ispitivanja daju odgovor na neko medicinsko pitanje.

Laserske operacije često se koriste za ispravljnje vida kod kratkovidnih ljudi, no sve veći broj oftalmologa prepoznaje moguće prednosti upotrebe fakičnih intraokularnih leća.
Dok se laserskom operacijom miču djelovi rožnice kako bi se izmjenio put kojim svjetlost ulazi u oko, novom metodom isti učinak postiže se zahvaljujući umetanju sintetskih leća ispred naše vlastite leće.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene u tri ispitivanja koja su tražila razlike između ova dva terapijska postupka, a u kojima je bilo liječeno ukupno 228 očiju.

Godinu dana nakon operacije oba postupka rezultirala su otprilike istim brojem ljudi s savršenim vidom. No, pacijenti koji su bili podvrgnuti ugradnji sintetskih leća imali su jasniji vid i bolji kontrast, a bili su i zadovoljniji provedenim terapijskim postupkom.

„Naše otkriće pokazuje da je ugradnja fakičnih intraokularnih leća kod pacijenata sa umjerenom kratkovidnošću sigurniji način ispravljanja vida no lasersko ispravljanje“, objasnio je autor ove analize.

Intraokularne leće često se upotrebljavaju i za liječenje katarakte, bolesti u kojoj očne leće postaju zamagljene, a vid je smanjen.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
18.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 416 
Home Vijesti Vijesti Sintetske leće bolje od lasera