Vaš Doktor

Tai Chi liječi depresiju i anksioznost

Tai Chi liječi depresiju i anksioznost
Brojna istraživanja upućuju na to da Tai Chi uklanja depresiju i jača samopouzdanje, a prakticiranje ovog drevnog kineskog sistema vježbi također umanjuje stres i nervozu. Milijuni ljudi diljem svijeta prakticiraju Tai Chi svako jutro i mnogi vjeruju da ova drvena kineska borilačka vještina jako pozitivno utječe ne njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Tai Chi je naravno najpopularniji u Kini gdje ga mnogi vježbaju u javnim parkovima kako bi dan započeli polaganim, metodičkim pokretima. Skupi vježbi koji se izvodu u sklopu svakodnevnog treninga dizajniran je kako bi opustio te popravio ravnotežu, snagu i savitljivost.

Znanstvenici su proučili rezultate 40 studija koje su se bavili efektima Tai Chia te su otkrili da uistinu ima pozitivan psihološki efekt, no kako bi to dokazali provest će novo istraživanje. 'Tai Chi se prakticira već stoljećima na Istoku s ciljem održavanja dobrog zdravlja i forme, a i na zapadu postaje sve popularniji', kaže Chenchen Wang s medicinskoga sveučilišta Tufts Tufts u Massachusettsu.

'Vjeruje se da popravlja raspoloženje i cjelokupno psihološko stanje, ali pravi dokazi za to za sad nedostaju'.

'Detaljenije poznavanje psihičkog i fizičkog učinka Tai Chija moglo bi dovesti do novih pristupa u promicanju zdravog načina života, kao i u lijčenju kroničnih bolesti te bi nam bolje pojasnilo povezanost tijela i uma', kaže ona.

Prijašnje studije sugeriraju da bi Tai Chi mogao biti učinkovit u liječenju artritis, no za to još uvijek nema dokaza.


net.hr
24.05.2010.

 

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 55 
Home Vijesti Vijesti Tai Chi liječi depresiju i anksioznost