Vaš Doktor

Mobitelski lakat - zdravstveni problem novog doba

Mobitelski lakat - zdravstveni problem novog doba
Najnovija bolest koju je svijetu donijelo digitalno doba zove se mobitelski lakat. Iako zvuči kao šala, radi se o stvarnom medicinskom slučaju kojeg uzrokuje prolongirano stiskanje lakta, kao ono do kojeg dolazi prilikom dugog prislanjanja mobitela na uho. Stručno gledano, radi se o tzv. sindromu kubitalnog tunela.

Do njega dolazi uslijed uklještenja ulnarnog živca (živca koji je odgovoran za snažnu bol kad se direktno udarite u lakat), a proizvodi osjećaj utrnulosti i bockanja u ruci.

U najtežim slučajevima, sindrom može izazvati tzv. ulnarnu kandžu - nemogućnost ispravljanja palca, prstenjaka i malog prsta.

Pričanje na mobitel smanjuje dovod krvi u lakat

Prislanjanje telefona na uho dok obavljate posao, pričate s prijateljima i obitelji, vrši pritisak na ulnarni živac. Kod ljudi čiji je ulnarni živac osjetljiv na vanjske podražaje, može doći do problema. Dr. Peter J. Evans, specijalist iz američkog grada Clevelanda, opisao je da se radi o slučaju sličnom neprestanom stajanju na vodenom šmrku.

"Kad stojite na šmrku, blokirate protok vode. Kod lakta, kad ga dugo vremena držite stisnutom, blokirate protok krvi u živac, što može dovesti do problema", objasnio je.

Prvi simptomi koji se osjete kod "mobitelskog lakta" uključuju utrnulost, peckanje ili bol u podlaktici. U kasnijim fazama problem se liječi mastima, oblozima, a ponekad je potrebna čak i operacija.

Drugi uzroci

Treba spomenuti kako pričanje na mobitel nije jedini uzrok pojave "mobitelskog lakta". Drugi uzroci mogu uključivati spavanje s laktovima uguranim ispod gornjeg dijela tijela, sjedenje za stolom s laktovima savinutim pod kutom većim od 90 stupnjeva ili duge vožnje s laktom naslonjenim na prozor.

Također, iako se ne zna točan razlog, čini se kako su žene osjetljivije na sindrom kubitalnog tunela od muškaraca. Razlog može biti u hormonima ili anatomiji.

Index.hr
02.06.2009.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 444 
Home Vijesti Vijesti Mobitelski lakat - zdravstveni problem novog doba